Politics

Australien har en ny premiärminister och det är en tjej; Julia Gillard.

Det började redan i går kväll med att hon och Kevin Rudd, han som har varit premiärminister satt i ett långt möte. Hon och de resterande medlemmarna av partiet eller i alla fall majoriteten av partiet hade tappat förtroendet för Rudd och ville att Gillard skulle ersätta, hon var alltså vise premiärminister.

Rudd kämpade emot och igår sa han på en presskonferens att han ville ha en röstning för vem partiet ville ha som ledare. Röstningen skulle varit i morse kl 9 men han gick in där och sa att om han inte har förtroendet så vill han inte ha mandatet. Troligen för att han inte skulle bli förnedrad av resultatet...

Jag har nu suttit större delen av dagen och tittat på TV för att se hur allt fortlöpte och Australien har nu alltså sin först kvinnliga premiärminister. Hon fick träffa nån representant för drottningen av Storbritannien och skriva på lite papper och sen var hon edsvuren. Konstigt det där med att Britterna måste vara med och säga sitt men Australien är fortfarande under Storbritannien när det kommer till vissa beslut.



Det hela är mycket märkligt för ingen verkar ha haft en aning, utom de i parlamentet förstås. Tydligen har de stora problem med gruvbranschen här och australiensarna är mycket patriotiska och vill inte att gruvorna ska påverkas då de är en viktig del av näringen. Rudd hade en policy där han vill göra nåt med skatten och så är det ju det ständiga problemet med de asylsökande som australiensarna inte tycker om...

Ligger säker en mängd ful spel bakom det här och Rudd grät när han höll sitt sista tal till nationen, hemskt.

men slutsatsen är att lite girlpower är bra och ett lite "smått konservativt" land som Australien behöver ett kvinnligt överhuvud.

Kommentarer
Postat av: Chriss



Ja det var lika trevligt som vanligt!



Ja vi hörs nästa vecka så får jag höra hur midsommarfirandet var :)!



Kram!

2010-06-24 @ 14:52:51
URL: http://chrissblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0